неділя, 25 грудня 2016 р.

Чим корисний сухий басейн





Нещодавно, у блок початкових класів нашої школи, був придбаний сухий басейн. Що ж це таке і чим він може бути корисний? Сухий басейн являє собою своєрідну ємність, яка наповнюється величезною кількістю м'яких кульок. В якості ємності може виступати як звичайний манеж для дітей, так і прості дитячі надувні басейни, які можна використовувати для плавання. Різнобарвні м'ячики для сухого басейну, які наповнені повітрям і при тиску приймають первісну форму, служать безпечною опорою для тіла дитини.
КОРИСТЬ СУХОГО БАСЕЙНУ ДЛЯ ДІТЕЙ
Граючи в таких басейнах діти піддаються фізичному навантаженню, який благотворно впливає на загальний розвиток і здоров'я дитини. Під час занять у сухому басейні спеціальні м'які кульки дають відмінний масажний ефект, тим самим покращують в організмі обмін речовин і кровообіг. При цьому відбувається поліпшення роботи центральної нервової системи, органів дихання, серцево-судинної системи, а також опорно-рухового апарату. Крім того, під час активних ігор в басейні зміцнюються всі групи м'язів, а також формується правильна постава. Безумовно, все це змушує захисні сили організму активно працювати, тому заняття в таких басейнах надають як профілактичну, так і лікувальну дію при різних захворюваннях.
Крім усього,  сухі басейни позитивно впливають на психоемоційний стан дитини. Вони відчувають величезне задоволення і радість, занурюючись у «хвилі» басейну і розважаючись серед безлічі різних різнокольорових м'ячиків. Доречі, при «плаванні» в м'яких кульках, діти розвивають дрібну моторику, покращують координацію рухів, вчаться запам'ятовувати і розрізняти основні кольори, а також розділяти предмети різної форми і розмірів. Захоплені грою діти розслабляються, внаслідок чого ведуть себе більш спокійніше, з апетитом їдять і швидко засинають. Також, в сухому басейні з кульками можна проводити безліч різних фізичних вправ загальнозміцнювального і лікувального характеру.
КОМПЛЕКС ВПРАВ ДЛЯ ЗАНЯТЬ В СУХОМУ БАСЕЙНІ
Дані вправи спрямовані на розвиток рухових здібностей дитини, а також на зміцнення здоров'я вцілому.
1.     Вирви – вправа для розвитку координації і масажу верхніх кінцівок. Діти стоять зовні басейну. Спочатку опускають по черзі в басейн ліву і праву руку і роблять кругові рухи. Потім опускають обидві руки і тепер роблять одночасно обертальні рухи.
2.     Пірнаємо – вправа виконується з метою масажу шийних м'язів. Початкове положення – стоячи в нахилі біля басейну, при цьому руки опущені в басейн. Виконується нахил в басейн вниз з одночасними поворотами голови вправо-вліво. Дитина повинна намагатися заритися головою в кульки і дістати дна.
3.     Перекати – вправа для масажу м'язів тулуба. Дитина лежить біля бортика в басейні на спині, при цьому руки підняті вгору. Необхідно перекочуючись дістатися до протилежного бортика.
4.     Чи не замочив рук – метою даної вправи є розвиток динамічної та статичної координації. Початкове положення – стійка в басейні ноги нарізно. Спочатку необхідно виконати стійку з різним положенням рук, намагаючись зберегти рівновагу. Потім постаратися пройти по периметру басейну без опори руками, при цьому зберігаючи рівновагу.
5.     Велосипед – здійснюється масаж підошов стоп, а також литкових м'язів. Сидячи, спиною до бортика басейну, прямі руки в сторони на бортику, ноги разом витягнуті вперед. Необхідно виконувати рухи ногами, як на велосипеді, при цьому намагаючись розігнати, як можна більше кульок в сторони.


пʼятниця, 2 грудня 2016 р.

Цікаві факти




Цікаві факти про санчата

Яка ж зима без санчат, лиж, ковзанів! Цікаво знати, коли з'явилося це зимове спортивне знаряддя.
Санчата – простий і цікавий засіб пересування. Вони були найпершим візком, який винайшло людство. Використовували їх, як не дивно, не тільки в сніжних північних країнах. До винайдення колеса сани успішно використовували геть усюди, навіть у Древньому Єгипті. Санки добре пересуваються й піском, й глиною, й травою. На наших землях їзда на санях вважалася значно більш престижною, аніж на колесах. Тож сани використовували у всіх урочистих випадках.
Зараз на малих санчатах катається дітвора, а в селах ще залишилися великі кінні сани – на них під час коляди з піснями й забавами катається молодь.
Копильчаки, розвальні, крилатки, козирки, глабці, ґринджоли – все це назви різноманітних санчат.
Ви гадаєте, що лижі – це винахід сучасності? Насправді, це одна з найстаріших форм пересування. Слово „лижі" з ісландського перекладається як „сніжні черевики". Ходьба
на лижах йде корінням у кам'яний вік. Були знайдені різьблені зображення, що показують людей на лижах.
Якщо лижі з'явилися в тих краях, де завжди багато снігу, то ковзани – там, де багато льоду. А таких місць на Землі можна знайти скільки завгодно – будь-яка річка чи озеро взимку перетворюється на чудову ковзанку.
Тому на запитання, де й коли з'явилися перші ковзанки, ніхто не відповість. Із певністю можна сказати лише одне: кататися по льоду на ковзанах люди навчилися дуже давно. У лондонському Британському музеї зберігається цікава археологічна знахідка, вік якої – кілька тисяч років: пластина з кістки із просвердленими в ній кількома отворами. Вважають, що це і є найдавніші ковзани. Кістку прикріплювали до взуття за допомогою мотузки, пропущеної через отвори. Це був далекий предок наших сучасних ковзанів.


Цікаві факти про ковзани.

Найдавніші ковзани знайшли, де б ви думали? Недалеко від Одеси. Ковзани, датовані епохою бронзи, виготовлялись з кінської кістки.
Передня частина прототипу сучасних лез зазвичай прикрашалася кінською головою. Звідси походить російська назва «коньки».
Одним з перших красу фігурного катання оцінив великий німецький поет Вольфганг Гете.
Частим відвідувачем ковзанки був Л.М.Толстой. У романі «Анна Кареніна» він описав кілька сцен на ковзанці, які були навіяні його особистими враженнями.
Ковзани в Росію привіз із Європи Петро І. Цар придумав новий спосіб кріплення ковзанів – прилаштовувати їх прямо до чобіт.
Міжнародна першість з парного катання вперше була розіграна у 1908 році, в Санкт-Петербурзі.
Все життя любив кататися на ковзанах К.Е.Ціолковський.
Знаменитий математик, Софія Ковалевська вперше стала на фігурні ковзани вже дорослою жінкою, професором Стокгольмського королівського університету. Вже за кілька років вона вважалася віртуозом серед відвідувачів ковзанки у Стокгольмі.

Дорогі діти! Приємних і вам зимових розваг!